Swedish National Day Interview - In Svenska

2010-06-04
Textstorlek:

Svensken i ett nötskal: snusk, Abba, ironi och kö.

Foto: Urban Andersson, Olle Lindeborg, Sören Andersson, Christoffer Röstlund Jonsson

"Brons i supande"

Al Pitcher


 

5 juni: Skrattstock.
8-9, 13, 15-16 juni: Stockholm Live, Love 2010.
13-14 augusti: Stockholm Live,Gröna Lund.
2-3, 6, 9 november: Soloshow,Boulevardteatern.

Här kan du fira nationaldagen


 

Foto: Scanpix

Skansen: Carola, kungen och drottningen.
Vasaparken: Häng med Rikard Wolff och Nassim al-Fakir.
Kungl. Myntkabinettet: Herman Lindqvist håller hov. 
Smaka på Stockholm: Fira med folkfest. 
Ola och Markoolio Barnens nationaldag.

Alla vet hur svenskar är. En nation av syndiga suputer som lydigt står i kö. Eller?

Dags för nationaldag, flaggviftande och kärleksbombande av allt som är svenskt. Men vad är egentligen typiskt svenskt?

Nya Zeeländska ståupparen Al Pitcher, sedan ett par år bosatt i Stockholm, är aktuell med sitt framträdande påSkrattstock. Han granskar några svenska stereotyper.

Vi älskar att köa och är artiga.
– Jag har bott i England och tränger du dig i en kö där utbryter tredje världskriget. Här blir människor arga men gör inget åt det. På T-centralen gäller ett helt annat uppförande. Där rusar personer förbi, tänkandes ”jag skiter i allt”. Sedan sitter de på tåget och vinkar genom rutan när jag ligger på marken med ett blåöga. Svenskar är ute på ett uppdrag för att ta sig från punkt A till punkt B. De som kommer i vägen blir överkörda. 
Omdöme: Halvsant.

Den svenska synden.
– Jag har aldrig hört talas om den förut. Visst, utländska komiker kommer till Arlanda och förväntar sig unga blondiner i minishorts som tappar saker, böjer sig fram och säger ”oh ursäkta”· Så är det inte. Ni är vackra, visst. Men ni har er beskärda del fulingar. 
Omdöme: Myt.

Vi super som svin.
– Klockan är tio på morgonen och jag har sett alla studenter i hattar supa på stan. Innan var jag på en radiostation – där drack vi vodka. Så jo, fylleriet i Sverige är rätt hardcore. Ni dricker innan ni går på klubb för att det är dyrt ute. Sedan kommer ni inte in för ni är för fulla. I de olympiska spelen i supande tar Irland guld, Tjeckien silver, och Sverige brons. Det är ni väl nöjda med? 
Omdöme: Sant.

Vår humor är bara sarkasm och ironi.
– Jag förstår inte svenska men jag hajar rytmen i stand-up: ”dö-dö-dö-dö. döö, dööh”. Ni har jättebra humor. Men nej, jag tycker inte att ni är sarkastiska och ironiska alls. När jag drar skämt händer det att publiken börjar skratta mitt i, innan poängen. ”Vänta, det roliga har inte kommit än” säger jag. ”Nej nej, vi gillar mitten bättre”, säger de.
Omdöme: Myt.

Lagom är bäst.
– Jag vet att det finns en brittisk komiker som heter 110% Lagom, som kör på svenska. Men vad betyder det? Okej, när något inte är för mycket eller för lite, utan alldeles lagom? Som min penis då. 
Omdöme: Svårt att säga.

Alla älskar Abba.
– På radiostationen där jag intervjuades idag spelade de faktiskt Abba. Märkligt, jag trodde inte ni lyssnade på dem, precis som jag inte tror att de spelar Beatles i Liverpool. När jag åker till Nya Zeeland och folk får veta attt jag bor i Sverige, frågar alla tre saker: ”Har de Ikea”, ”har de köttbullar” samt ”har du träffat Abba”. Som om de kör bussarna här. 
Omdöme: Sant.

Christoffer Röstlund Jonsson

Vad tycker du?

Stämmer klichéerna? Kommentera!

Det finns 17 kommentarer

Anmäl!  

Användarkommentar 


av Ace Bell, kl. 15:27, 6 juni 2010

Det finns väl inte många svenskar kvar snart o de som finns vågar inte gå o vifta med flaggan ifall det stör någon ifrån ett annat land.Vad hände med Vikingarna. Bor i USA

Anmäl!  

Förargelseväckande! 


av Jonas, kl. 15:02, 6 juni 2010

Fan för en patetisk artikel. Borde inte vara lagligt och publicera sånt. De här hör inte hemma här..

Anmäl!  

Spegel, spegel på väggen där 


av Ulrika, kl. 13:20, 6 juni 2010

Att svenskar dricker mycket är en myt. Enligt WHO så kommer vi bara på typ plats 60 i världen om man räknar liter alkohol/person och år. Nya Zeeland betydligt högre upp på den listan, typ 22:a. Något som är typiskt svenskt är att alltid fråga ut folk från andra länder vad de tycker är typiskt svenskt. Vill man göra sig populär för en svensk publik så ska man prata om vad som är typiskt svenskt. Det verkar som svenskar ÄLSKAR att detta. Vi använder andra, inte för att lära sig mer om andra länder, utan för att spegla oss själva.

Anmäl!  

Svenskar snackar 


av Inge Post, kl. 7:24, 6 juni 2010

Jag lämnade Svedala för mer än 25 år sen och ser svenskar från utsidan. Yllesvenskarna ser vad som är fel fort men är inte snabba med att fixa felen. Ni klagar till fel källor, dom som håller med men inte kan göra någonting åt det. Dom professionella politikerna, dom utan anknytning till er verklighet, som styr i ert land har ingen som helst respekt för vad ni tycker och sätter sina egna agendan medans ni klagar i tysthet - FEGISAR !!!

Anmäl!  

Användarkommentar 


av Malin, kl. 2:23, 6 juni 2010

Vardelos artikel. Jag bor i Australien och Australiensarna om nagra slar oss med hastlangder nar det galler krokande. De har linnen som kallas wifebeater sa dar ser ni att de heller inte kan skota sig nar de dricker... Na tacka vet jag Sverige!!! Finns inget battre an Sverige pa Midsommar!!!

« 1 2 3 4 »
 
  1. Läsarkommentarer och betyg